Розміщення реклами та оголошень на порталі. Тел.: 096 060 3311.
» » » Закарпатці збирають осінні гливи

Закарпатці збирають осінні гливи

mini_6
Де-де, а у верховинському краї спостерігається справжній грибний марафон. Стартує «тихе полювання», як правило, у травні, коли на деревах, в основному буках, з’являються так звані пістряки, а завершується аж із настанням зими.
Хоч вершини гір на Міжгірщині вже одяглися у снігові папахи, але й зараз традиційно люди з торбами вирушають у лісові мандрівки.
В цей період найбажаніші трофеї – гливи, що виростають останніми в сезоні, наймасовіше – в листопаді.
Вони, як і весняні пістряки, також здебільшого ростуть на підкошених вітровалами букових колодах чи гнилих пнях, а то й на здорових деревах – липах, тополях, осиках… Устричні гриби – існує ще й така їх синонімічна назва – за опуклою формою нагадують капелюшок, мають надзвичайно приємний запах, схожий із духмяним житнім хлібом чи мигдалем, а за кольором бувають темно-сірі чи попелясто-бурі з фіолетовим відтінком. На гливи передусім щастить поблизу села Вучкове, околиці якого обперезані буками, або під просторою полониною Кук. Зазвичай вони ростуть роєм. Трапляється, що з одного дерева можна заповнити цілий рюкзак. Правда, інколи до них і не дістанешся, бо виростають високо на дереві. Але часом ці спорові рослини знаходяться ледь не біля порога хати – на яблунях, грушах. Міжгірець Олександр Шовак розповів казус, коли на гливи натрапив біля хліва: виросли на подвір’ї на викинутому валові – свинській годівниці.
? Гливи ростуть і на околиці Вучкового – переконався грибник із Міжгір’я Володимир ПИЛИПЧИНЕЦЬ (Фото автора)? Гливи ростуть і на околиці Вучкового – переконався грибник із Міжгір’я Володимир ПИЛИПЧИНЕЦЬ (Фото автора)
Спартанські гриби – так їх ще величають, бо не бояться перших заморозків, а за поживними якостями майже не поступаються першосортним білякам: містять білки, мінеральні речовини, вуглеводи, жири, вітаміни різних груп. Їх маринують, солять, сушать. Особливо делікатесні, коли споживати тушкованими або свіжосмаженими – після попереднього проварювання. Існує понад десяток рецептів приготування: з додаванням цибульки або часнику, сметани чи майонезу, лаврових листків, зелені тощо. Смачно їсти в парі з картоплею, хоча готують із них і супи, пироги, овочеві рагу…
Без названия (1)
Корисні гливи і в… медицині. Зокрема здатні виводити радіоактивні речовини, очищати організм від важких металів, нормалізувати артеріальний тиск, зміцнити імунітет. Японські вчені довели, що ці гриби є профілактичним засобом від появи як доброякісних, так і злоякісних пухлин.

http://dzerkalo-zakarpattya.com

скачать dle 11.3
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:

Введіть код:
Погода
Погода в Ужгороді

вологість:

тиск:

вітер:


«    Листопад 2017    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930